Skip to content Skip to footer

Calul Balan

Pentru unii oameni adevarati ai satului , ramane pana azi , asa-numitul Calul Balan , sub numele de Roina Vasile , un adevarat luptator pentru dreptate , ce a indraznit sa se rascoale impotrriva nedreptatilor sociale .

A fost un fel de haiduc , ce a ramas legenda vie al satului al carui nume la purtat . Oameni din balan lau privit ca un erou al lor , neinfricat , crud cu cea hrapareti si marinimos cu cei sarmani.

In anul 1948 , un activit de partid a tinut in centrul satului o conferinta in care le-a promis taranilor ” marea cu sarea ” , insa cu toti stiiau ca nimic din acestea nu se vor implini .

Calul Balan a fost cel care a indraznit sa-l infrunte spundand doar atat ” Intrebati pe cati sunt acei din comuna  , daca vreo unul a mancat cozinat de Pasti ? ” . Din acel moment soarta i-a fost harazita , a trebuit sa se ascunda prin paduri , iar familia ia fost pusa sub supraveghere .

Calul Balan a fost un om gospodar , cu stare buna , avea pravalie si bufet , iar dupa 1945 isi luase masina de treierat .Devenind partizan in urma atitudini de ofensa , Calul Balan a stat trei ani de zile ascuns in paduri .

Cei ce-l urmareau s-au saturat de asteptare asea ca au grabit lucrurile .I-au fost arestate rudeniile si duse la inchisoare din Jibou , unde au fost batuti si chinuiti .

Tot acolo au trimiso si pe sotia lui , Ana care avea un copil mic , astfel ca a trebuit sa-l ia cu ia la inchisoare .A fost batutaa si tinuta in conditi mizerabile , insa i-a nu le-a spus unde se acunde sotul ei .

Dupa ce a iesit din inchisoare , aceasta a mers sa isi caute sotul si sa-i spuna cele intamplate. Dar aceasta a fost urmarita de doi jandarmi in hane civile .

Calul Balan a reusit sa scape si de aceasta data , dar acesta a fost impuscat in picior.

O leliuca le-a spus autoritatilor ca l-a vazut pe Calul Balan in vale ranit. Acesta a fost incoltit si impuscat , dar inainte sa moara a strigat din nou ura impotriva lor ” Doame , de multe ori ati trecut pe langa mine si eu nu v-am puscat , si voi nenorocitilor m-ati puscat “

.Acest erou a ramas legenda vie a satului , prin curajul care a dat dovada  , fiind un model pentru compatrioti sai.

4 Comments

 • By Regina Walker
  Posted January 13, 2020 at 3:52 pm
  Reply

  Fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunteque porro quisqu dolorem ipsum quia dolo sit amet, consectetur, adipisci velituia consequuntur magni dolores eos qui ration

  • By Regina Walker
   Posted January 13, 2020 at 3:52 pm
   Reply

   Consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunteque porro quisqu dolorem ipsum quia dolo sit amet.

   • By Regina Walker
    Posted January 13, 2020 at 3:53 pm
    Reply

    Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit.

 • By Regina Walker
  Posted January 13, 2020 at 3:53 pm
  Reply

  Fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunteque porro quisqu dolorem ipsum quia dolo sit amet, consectetur, adipisci velituia consequuntur magni dolores eos qui ration.

Leave a comment

Gradina Zmeilor  © 2024. All Rights Reserved.