Skip to content Skip to footer

Biserica Lemn Chechis Salaj

In zilele ce au precedat Săptămâna Patimilor din acest an, vechea biserică parohială din Chechiș, județul Sălaj, a furnizat o frumoasă surpriză localnicilor și, în același timp, o valoroasă descoperire mediului științific, de interes atât pentru istoricii de artă, cât și pentru cercetătorii bisericilor de lemn.

Din dorința de a afla cu exactitate natura materialului din care este construită biserica veche, dar și pentru a o pregăti pentru sărbătorile de Paște ce urmau să vină, comunitatea a decis să îndepărteze un fragment din tencuiala exterioară a pereților și cartoanele ce îi acopereau.

În acest fel au ieșit la lumină, după mai bine de 120 de ani de la acoperirea lor, fragmente importante din vechiul decor pictat al acestei biserici.

Vechiul lăcaș de cult al credincioșilor din Chechiș, conform unui document parohial din 2 iulie 1899, fusese ridicat în anul 1794.

Modificările avute în vedere a fi efectuate, precizate chiar în acel document, vizau alungirea bisericii cu două orgii (stânjeni), tăierea unor ferestre mai mari, precum și tencuirea exteriorului edificiului.

Cel mai probabil, modificările realizate în această perioadă (1899), înnoirea interiorului cu vopsea pe bază de ulei precum și înlocuirea învelitorii de șindrilă cu una din tablă, au constituit ulterior motivele neincluderii acestei biserici în Lista Monumentelor Istorice.

Până în prezent au fost dezvelite laturile de sud și de vest ale bisericii, ce sunt protejate de un pridvor, precum și o parte din absida altarului. După ce aceste frumoase scene pictate au ieșit la iveală, s-a decis stoparea imediată a lucrărilor și protejarea lor în mod corespunzător, până în momentul în care va fi posibilă cercetarea lor de către un restaurator.

Totodată, cu această ocazie, se intenționează realizarea unor sondaje/investigații pentru a stabili dacă nu cumva, sub stratul de vopsea pe bază de ulei ce acoperă în interior pereții, se găsește vechea pictură a bisericii.

Fragmentele de pictură descoperite până în prezent fac parte din scene tematice de dimensiuni mari, ce coboară până în partea inferioară a peretelui, spre talpă.

Dominate de nuanțe de albastru, ocru și roșu, încă se pot distinge temele reprezentate: Adormirea Maicii Domnului, Adam și Eva în Rai, Izgonirea lui Adam din Rai, Cain și Abel și, probabil, împăratul Absalom din Vechiul Testament.

Scenele sunt separate de benzi verticale de culoare roșie, decorate cu motive vegetale. Trăsăturile acestor picturi indică realizarea lor cândva spre sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului XIX, eveniment ce ar putea fi pus în legătură cu momentul datării bisericii, anul 1794.

Pictura murală exterioară păstrată la Chechiș pune într-un nou context biserica de lemn din această localitate, sporindu-i considerabil valoarea, cu atât mai mult cu cât zugrăvirea și în exterior a pereților a reprezentat una din trăsăturile caracteristice ale bisericilor de lemn din zona Sălajului, trăsătură prea puțin păstrată în prezent.

Calitatea și dimensiunile scenelor păstrate plasează această biserică, alături de biserica de lemn din Păușa, în topul bisericilor de lemn transilvănene cu cea mai bine păstrată pictură exterioară.

Din această cauză, considerăm că se impune găsirea cât mai rapid a unei soluții adecvate pentru punerea în siguranță a acestor fragmente de pictură păstrate și, de asemenea, înscrierea acestei biserici în Lista Monumentelor Istorice.

(Sursă foto: Vasile Burian, Vlad Souca)

Leave a comment

Gradina Zmeilor  © 2024. All Rights Reserved.