Skip to content Skip to footer

Calul Balan

Pentru unii oameni adevarati ai satului , ramane pana azi , asa-numitul Calul Balan , sub numele de Roina Vasile , un adevarat luptator pentru dreptate , ce a indraznit sa se rascoale impotrriva nedreptatilor sociale .

A fost un fel de haiduc , ce a ramas legenda vie al satului al carui nume la purtat . Oameni din balan lau privit ca un erou al lor , neinfricat , crud cu cea hrapareti si marinimos cu cei sarmani.

 

In anul 1948 , un activit de partid a tinut in centrul satului o conferinta in care le-a promis taranilor ” marea cu sarea ” , insa cu toti stiiau ca nimic din acestea nu se vor implini .

Calul Balan a fost cel care a indraznit sa-l infrunte spundand doar atat ” Intrebati pe cati sunt acei din comuna  , daca vreo unul a mancat cozinat de Pasti ? ” . Din acel moment soarta i-a fost harazita , a trebuit sa se ascunda prin paduri , iar familia ia fost pusa sub supraveghere .

Calul Balan a fost un om gospodar , cu stare buna , avea pravalie si bufet , iar dupa 1945 isi luase masina de treierat .Devenind partizan in urma atitudini de ofensa , Calul Balan a stat trei ani de zile ascuns in paduri .

Cei ce-l urmareau s-au saturat de asteptare asea ca au grabit lucrurile .I-au fost arestate rudeniile si duse la inchisoare din Jibou , unde au fost batuti si chinuiti .

Tot acolo au trimiso si pe sotia lui , Ana care avea un copil mic , astfel ca a trebuit sa-l ia cu ia la inchisoare .A fost batutaa si tinuta in conditi mizerabile , insa i-a nu le-a spus unde se acunde sotul ei .

Dupa ce a iesit din inchisoare , aceasta a mers sa isi caute sotul si sa-i spuna cele intamplate. Dar aceasta a fost urmarita de doi jandarmi in hane civile .

Calul Balan a reusit sa scape si de aceasta data , dar acesta a fost impuscat in picior.

O leliuca le-a spus autoritatilor ca l-a vazut pe Calul Balan in vale ranit. Acesta a fost incoltit si impuscat , dar inainte sa moara a strigat din nou ura impotriva lor ” Doame , de multe ori ati trecut pe langa mine si eu nu v-am puscat , si voi nenorocitilor m-ati puscat “

.Acest erou a ramas legenda vie a satului , prin curajul care a dat dovada  , fiind un model pentru compatrioti sai.

Leave a comment

Grădina Zmeilor © 2023. All Rights Reserved.