Skip to content Skip to footer

Zmeul Si Zmeoaica

Un tărâm al zmeilor fioroși întruchipați în stânci semețe, Grădina Zmeilor atrage din ce în ce mai mulți vizitatori de când a fost inclusă în circuitul turistic.

Probabil nu ai auzit de Grădina Zmeilor sau ai auzit foarte recent. Ea a existat întotdeauna, s-a ascuns undeva în județul Sălaj. Rezervația a fost înființată chiar în 1975, numai că era greu să ajungi aici și nimeni nu o lua în seamă.

Însă de când autoritățile au asfaltat drumul din Grădina Almașului până la rezervație, au amenajat puncte de belvedere și au marcat traseul, lucrurile s-au mai schimbat.

.Una dintre povestile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Galgau Almasului. Se pare ca aici si-ar  gasit refugiu cativa zmei care luau sistematic ce isi doreau, chiar si fetele localnicilor din zona

Intr-una din povestile  despre zmei unul dintre ei se hotaraste sa sa fure soarele de pe cer convins ca acesta, ca orice alt instrument de pe acest pamant, i se cuvine lui. Suparat pe fapta zmeului, un voinic care locuia in similaritate vine sa il infrunte pe zmeu si sa ii ceara soarele inapoi.

 Voinicul a inceput sa se  lupte cu zmeul pana ce a reusit sa il invinga si a reusit la finalul luptei sa recupereze soarele si sa il arunce sus pe cer pentru pentru a se înveseli din nou toti oamenii de el.

Dupa ce  a luat soarele inapoi, voinicul a vrut sa elibereze toate fetele furate de zmei, iar cand voinicul a gasit-o pe cea dintai, acesta a fost suprins de prietenii zmei ai fostului sau adversar.

Orbiti de soarele care acum stralucea pe cer , acestia au fost derutati si pacaliti de fata eliberata de voinic care lge albastre aruncat asupra lor o vraja si sai transformat in stane de piatra.

Povestea n-a fost dovedita nici pana in ziua  de azi, insa formele neregulate care se alfa la Gradina Zmeilor dau nastere la numeroase legende si speculatii cu privire la originea lor.

Indiferent de natura stancilor, povestile fac deliciul vizitei la rezervatia Gradina Zmeilor si merita ascultate din gura localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.

Leave a comment

Gradina Zmeilor  © 2024. All Rights Reserved.