Un tarâm al zmeilor fiorosi întruchipati în stânci semete, Gradina Zmeilor atrage din ce în ce mai multi vizitatori de când a fost inclusa în circuitul turistic.
Probabil nu ai auzit de Gradina Zmeilor sau ai auzit foarte recent. Ea a existat întotdeauna, s-a ascuns undeva în judetul Salaj. Rezervatia a fost înfiintata chiar în 1975, numai ca era greu sa ajungi aici si nimeni nu o lua în seama.
Însa de când autoritatile au asfaltat drumul din Gradina Almasului pâna la rezervatie, au amenajat puncte de belvedere si au marcat traseul, lucrurile s-au mai schimbat.
.Una dintre povestile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Galgau Almasului. Se pare ca aici si-ar gasit refugiu cativa zmei care luau sistematic ce isi doreau, chiar si fetele localnicilor din zona.
Intr-una din povestile despre zmei unul dintre ei se hotaraste sa sa fure soarele de pe cer convins ca acesta, ca orice alt instrument de pe acest pamant, i se cuvine lui. Suparat pe fapta zmeului, un voinic care locuia in similaritate vine sa il infrunte pe zmeu si sa ii ceara soarele inapoi.
Voinicul a inceput sa se lupte cu zmeul pana ce a reusit sa il invinga si a reusit la finalul luptei sa recupereze soarele si sa il arunce sus pe cer pentru pentru a se înveseli din nou toti oamenii de el.
Dupa ce a luat soarele inapoi, voinicul a vrut sa elibereze toate fetele furate de zmei, iar cand voinicul a gasit-o pe cea dintai, acesta a fost suprins de prietenii zmei ai fostului sau adversar.
Orbiti de soarele care acum stralucea pe cer , acestia au fost derutati si pacaliti de fata eliberata de voinic care lge albastre aruncat asupra lor o vraja si sai transformat in stane de piatra.
Povestea n-a fost dovedita nici pana in ziua de azi, insa formele neregulate care se alfa la Gradina Zmeilor dau nastere la numeroase legende si speculatii cu privire la originea lor.
Indiferent de natura stancilor, povestile fac deliciul vizitei la rezervatia Gradina Zmeilor si merita ascultate din gura localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.