Suita de stânci cu forme ciudate, formate prin eroziune, a alimentat, de-a lungul timpului, imaginatia localnicilor si nu numai. Asa au luat nastere legendele Fata Cătani ce însotesc Gradina Zmeilor, rezervatia naturala de marginea localitatii salajene Gâlgau Almasului.
În partea cea mai vestica a gradinii, mai mari, separate una de alta, sunt doua stânci gemene.
Sunt Zmeul si Zmeoaica. Se spunea ca aceste pietroaie se opreau zmeii sa se odihneasca atunci când mergeau dupa sare la Dej , ne spune una dintre legende Alexandru Mosut, fost profesor de matematica si un împatimit cunoscator al istoriei locale.
De Gradina Zmeilor se leaga si o alta legenda, Fata Cătani. ”La noi, catane li se spune la femeile mai rele – li se spune asa pentru ca sunt autoritare si au pretentii de comandant.
Legenda spune ca, o astfel de femeia avea o fata, care s-a îndragostit, împotriva vointei mamei sale, de un soldat.
Cum fata nu a renuntat la iubirea pentru tânarul militar, mama – catana a blestemat-o sa se transforme în stana de piatra”, povesteste profesorul. Stânca – spune localnicul – putea fi vazute între celelalte stânci din rezervatie pâna în urma cu câtiva ani, când a fost doborâta de procesele erozionale.
În orice anotimp, peisajul se schimbă. Se vestejește, adoarme și iar învie. Dar își păstrează aceeași frumusețe.
Merită admirate și fotografiate. Atunci când natura își intra în drepturi, totul devine istorie.
Legendele prind viață atunci când are cine să le dea mai departe. Căci noi oamenii, trebuie să ne redescoperim identitatea, să ne trasmitem valorile și să îmbrățișăm evoluția.
Upgrade Website si desing